Auditimi i fondeve për vitin 2022 – KSHZ 107 gjoba për partitë politike

09/04/2024 | Lajme

Sot, Komisioneri Shtetëror i Zgjedhjeve miratoi raportin mbi gjetjet nga auditimi i raporteve financiare të partive politike për të ardhurat dhe shpenzimet për vitin kalendarik 2022.

Në zbatim të nenit 23/4, pika 1 të Ligjit “Për Partitë Politike”, Komisioneri vendosi sanksionin administrativ, gjobë në masën 60 000 lekë për partitë politike:

 1. Partia Bashkimi për të Drejtat e Njeriut;
 2. Partia Demokratike të Shqipërisë;
 3. Partia Socialdemokrate e Shqipërisë;
 4. Partia  Socialiste e Shqipërisë;
 5. Partia Republikane e Shqipërisë,
 6. Partia Demokracia Sociale;
 7. Partia Ardhmëria Shqiptare;
 8. Partia Balli Kombëtar;
 9. Partia Lëvizja Punëtore Shqiptare;
 10. Partia Aleanca Demokristiane e Shqipërisë;
 11. Partia Indipendentëve (Centriste) të Shqipërisë;
 12. Partia Përparimi Kombëtar i Shqipërisë;
 13. Partia e Blertë Shqiptare;
 14. Partia e Prosperitetit Demokratik të Shqipërisë;
 15. Partia Nacional Demokrate Shqiptare;
 16. Partia Universale Shqiptare;
 17. Partia Unitetit Kombëtar;
 18. Partia Liberale Shqiptare;
 19. Partia Ekologjike;
 20. Partia Lidhja Popullore Shqiptare;
 21. Partia Socialpunëtore e Shqipërisë;
 22. Partia Nacionaliste Shqiptare;
 23. Partia Socialreformiste e Shqipërisë;
 24. Partia Beslidhja Kombëtare Demokratike Shqiptare;
 25. Partia Lëvizja Demokratike për Vlera Mirëqenie Progres;
 26. Partia Alternative Republikane;
 27. Partia e Djathtë Demokratike e Shqipërisë;
 28. Partia Drejtësia Shoqërore;
 29. Partia Progresi Demokratik;
 30. Partia Mbrojtja e të Drejtave Kombëtare;
 31. Partia Bashkimi Demokristian Shqiptar;
 32. Partia Bashkësia Kombëtare Shqiptare;
 33. Partia e Re Socialiste e Shqipërisë;
 34. Partia Triumfi i Legalitetit;
 35. Partia Ideali Demokratik Shqiptar;
 36. Partia Rimëkëmbja Kombëtare;
 37. Partia Centriste Mirëqenies Popullore Shqiptare;
 38. Partia Pajtimit Kombëtare;
 39. Partia Lëvizja për Demokraci;
 40. Partia Aleanca Demokracia e Re;
 41. Partia Lidhja Kombëtare Shqiptare;
 42. Partia Qytetare Shqiptare;
 43. Partia Alternativa Liberale e Shqipërisë;
 44. Partia Ideali Komunist;
 45. Partia Komuniste Shqiptare (e Rindërtuar);
 46. Partia e Punës Shqipërisë;
 47. Partia e të Majtës Demokratike Shqiptare;
 48. Partia Ambientaliste;
 49. Partia Aleanca Nacionale Shqiptare;
 50. Partia Lëvizja Monarkiste Demokrate Shqiptare;
 51. Partia Rruga e Vërtetë Shqiptare;
 52. Partia Demokrate e Re;
 53. Partia Demokracia Paqësore e Shqipërisë;
 54. Partia për Mbrojtjen e të Drejtave të Emigrantëve;
 55. Partia Aleanca Socialiste Shqiptare;
 56. Partia Sigurisë Kombëtare Shqiptare;
 57. Partia Shpresa Demokrate;
 58. Partia e Biznesit Shqiptar;
 59. Partia Komuniste e Shqipërisë 8 Nëntori;
 60. Partia Demokratike Peza Gjirokastër e Shqipërisë;
 61. Partia Integrimit Social Kombëtar Shqiptar;
 62. Partia Lidhja e Blertë Shqiptare;
 63. Partia Aleanca Popullore për Drejtësi;
 64. Partia Lëvizja për të Drejtat e Njeriut;
 65. Partia Shqiptare Atdheu;
 66. Partia Demokracia e Re e Djathtë Shqiptare;
 67. Partia e të Drejtave të Mohuara;
 68. Partia e Çështjeve Shqiptare;
 69. Partia Fronti i Majtë;
 70. Partia Shqipëria e Re;
 71. Partia Lëvizja Elitare Kombëtare;
 72. Partia Shqiptare e Rindërtimit;
 73. Partia Lidhja Demokristiane Shqiptare;
 74. Partia e të Drejtave te Mohuara – e Re;
 75. Partia Lista për Shqipëri Natyrale;
 76. Partia Aleanca Kombëtare;
 77. Partia Progresi Social Kombëtar;
 78. Partia Aleanca për Europën;
 79. Partia Demokratike e Bashkimit Myslyman të Shqipërisë;
 80. Partia Ligj dhe Drejtësi;
 81. Partia “G99” ;
 82. Partia Toleranca e Re e Shqipërisë;
 83. Partia Aleanca Europiane Ekologjike;
 84. Partia Aleanca Arbnore Kombëtare;
 85. Partia Lëvizja për Drejtësi e Shqiptarëve;
 86. Partia Personat me Aftësi të Kufizuar;
 87. Partia Lëvizja Shqipëria e Re;
 88. Partia Aleanca për Barazi dhe Drejtësi Europiane;
 89. Partia Lidhja për Drejtësi dhe Progres;
 90. Partia Aleanca Kuq e Zi;
 91. Partia Forca Rinia;
 92. Partia Sfida për Shqipërinë;
 93. Partia Lëvizja Demokratike Shqiptare.

Gjithashtu, në zbatim të nenit nenit 23/4, pika 2 të Ligjit “Për Partitë Politike”, Komisioneri vendosi sanksionin administrativ, gjobë në masën 1 000 000 lekë për partitë politike:

 1. Partia e Djathtë Demokratike e Shqipërisë;
 2. Partia Aleanca Kombëtare;
 3. Partia Ligj dhe Drejtësi;
 4. Partia Komuniste Shqiptare (e Rindërtuar);
 5. Partia Komuniste e Shqipërisë;
 6. Partia Përparimi Kombëtar i Shqipërisë;
 7. Partia Lëvizja Demokratike për Ndryshim;
 8. Partia Demokrate e Re;
 9. Partia Aleanca Arbnore Kombëtare;
 10. Partia Bindja Demokratike;
 11. Partia Zgjidhja;
 12. Partia Aleanca për Demokraci dhe Solidaritet;
 13. Partia Minoriteti Etnik Grek për të Ardhmen;
 14. Partia për Mbrojtjen e të Drejtave të Punëtorëve Shqiptar.

Në seancën e sotme u plotësuan vakancat e krijuara në 5 (pesë) këshilla bashkiak:

 1. Këshilli i Bashkisë Shkodër, me kandidatin nga lista shumemërore e subjektit zgjedhor “Partia Demokratike e Shqipërisë”, z. Fatmir Vojvoda;
 2. Këshilli i Bashkisë Shkodër, me kandidatin nga lista shumemërore e subjektit zgjedhor “Partia Demokratike e Shqipërisë”, zj. Anita Amuli;
 3. Këshilli i Bashkisë Berat, me kandidatin nga lista shumemërore e subjektit zgjedhor Koalicionit “Bashkë Fitojmë”, zj. Klejda Kusta;
 4. Këshilli i Bashkisë Krujë, me kandidatin nga lista shumemërore e subjektit zgjedhor “Partia e Gjelbër”, zj. Meri Zalla;
 5. Këshilli i Bashkisë Maliq, me kandidatin nga lista shumemërore e subjektit zgjedhor “Partia Demokratike e Shqipërisë”, zj. Marjeta Xhelollari;
 6. Këshilli i Bashkisë Fier, me kandidatin nga lista shumemërore e subjektit zgjedhor “Partia Drejtësi Integrim dhe Unitet”, zj. Brunilda Çami”.

Në seancën e sotme u shqyrtua edhe rezultati i verifikimit të Prokurorit të Përgjithshëm për subjektin vetëdeklarues z. Kristian Shkreli, Kryetar Bashkie në Bashkinë Vau-Dejës, Qarku Shkodër, i propozuar nga subjekti zgjedhor “Partia Socialiste e Shqipërisë”.

Komisioneri konstatoi se z. Kristian Shkreli nuk përfshihet në fushën e veprimit të nenit 2 të ligjit nr. 138/2015, dhe vendimit nr. 17/2016 të Kuvendit të Shqipërisë dhe nuk është në kushtet e ndalimit të kandidimit/ moszgjedhshmërisë, si edhe vazhdimin e mandatit të z. Kristian Shkreli, Kryetar i Bashkisë Vau-Dejës.

LajmeAuditimi i fondeve për vitin 2022 – KSHZ 107 gjoba për partitë politike